Gå ur Svenska kyrkan?

Är du medlem i Svenska kyrkan, men bestämt dig för att gå ur? Oavsett om du väljer att gå ur av religiösa eller ekonomiska skäl kan du alltid välja att bli medlem igen om du skulle ångra dig. Du kan gå ur genom att skicka ett brev till din församling med en bifogad, signerad utträdesblankett. Eller så hjälper vi dig.

Får jag inte ha en begravning om jag går ur?

När du går ur Svenska kyrkan får du inte längre ha din begravning i en kyrka i Svenska kyrkans ordning, med kostnadsfri präst, kyrkomusiker och vaktmästare. Du får heller inte längre fri processionsbärning av kistan vid en jordbegravning. Om du ändå skulle vilja ha en kyrklig begravning som icke-medlem tillkommer då istället kostnader för dessa. Först måste dock kyrkoherden i din hemförsamling besluta om begravningen får ske kyrkligt.

Borgerliga begravningar är för alla

Oavsett om du är medlem i Svenska kyrkan eller inte har du alltid rätt till en borgerlig begravning i ett begravningskapell, eller i en annan lokal, med en gravplats på en kyrkogård eller begravningsplats.

Svenska kyrkan är huvudman

Om du går ur Svenska kyrkan betalar du inte längre kyrkoavgift och sänker därmed din skatt med ca 1000kr för varje 100.000kr du tjänar i årslön. Däremot fortsätter du att betala begravningsavgift, även som icke-medlem. Begravningsavgiften finansierar krematorier, begravningskapell och begravningsplatser samt personal för dessa. Om du inte längre är medlem i Svenska kyrkan har du alltså fortfarande rätt till dessa funktioner.

Svenska kyrkan är huvudman för begravningsverksamheten över hela Sverige, med undantag för Stockholm och Tranås kommuner, där begravningsverksamheten varit kommunal sedan 1800-talet.

Vad är en borgerlig begravning?

En borgerlig begravningsakt kan man välja oavsett om man är medlem i Svenska kyrkan eller inte. Det är en ceremoni där du helt fritt kan bestämma hur begravningsakten ska utformas, vilka sånger som ska sjungas eller spelas och var den ska äga rum.

Läs mer om borgerliga begravningar