Borgerlig begravning

Vad är en borgerlig begravning?

En borgerlig begravning är en begravningsceremoni som inte sker enligt Svenska kyrkans ordning, utan som är helt öppen för valfrihet. Många väljer att hålla den helt fri från religiösa inslag, medan andra kanske vill sjunga en psalm tillsammans. Valet är helt och hållet ditt.

Hur går en borgerlig begravning till?

Ofta följer en borgerlig begravning samma rytm som en kyrklig begravning: man inleder och avslutar med musik och istället för en präst har man en officiant, som leder ceremonin och som håller ett minnestal. Man kanske väver in mera musik eller vackra ord och dikter i ceremonin. Det är fint om personens egna intressen och personlighet får lysa igenom, som favoritbandet eller visor man sjöng ihop en gång. Eller musik man helt enkelt förknippar med personen, utan någon särskild anledning. Ofta tar man avsked runt kistan eller urnan med en handblomma, på samma vis som i en kyrklig akt.

Helt utan religiösa inslag, eller en kombination?

Den stora skillnaden på en borgerlig och en kyrklig begravning är innehållet. Istället för en religiös ceremoni där en stor del av akten ägnas åt bibliska ord, böner och psalmer, handlar hela ceremonin om personen vi samlats för. Det finns ingen förbestämd ordning eller delar du förväntas ha med, utan du är istället helt fri att välja hur begravningen ska gå till. Vill du ha psalmer, orgelmusik eller religiösa ord ordnar vi det. Vill du ha en begravning mer som ett mingel än som en ceremoni hjälper vi till med det. Du kanske vill ha en begravning helt utan minnestal? Eller kanske en ceremoni där familj och vänner turas om att berätta om minnen och vad personen betydde för en.
Berätta om dina tankar så hjälper vi dig att göra helt som du vill.

Var sker ceremonin?

En borgerlig begravning får oftast inte äga rum i en kyrka, oavsett om du är medlem i Svenska kyrkan eller inte. Det finns dock undantag. Det finns kyrkor som inte nyttjas av Svenska kyrkan, som ibland kan användas vid en borgerlig begravning. Däremot har Svenska kyrkan, i egenskap av huvudman, en skyldighet att tillhandahålla lokaler för borgerliga begravningar. De flesta gravkapell är därför tillgängliga för borgerliga begravningar. Du kan också låta begravning äga rum i en festlokal, utomhus, på en vacker och betydelsefull plats, eller hemma i trädgården. Inga tankar eller idéer är främmande.

Magnoliasalen – vår vackra sal för ceremonier

Mitt i den lugna och vackra Strömparken, i hjärtat av Norrköping, finns vår egen sal för ceremonier – Magnoliasalen.
Här kan du ha begravningsakten oavsett om du önskar ha kista eller urna, levande eller digital musik. Salen har en separat del där du kan bjuda på allt från begravningskaffe till middag, oavsett om du vill ordna förtäringen själv eller anlita cateringföretag. Vi hjälper dig att skräddarsy både ceremonin och minnesstunden helt efter dina önskemål.

Vi samlas till avsked, inte främst för att ett liv tagit slut, utan för att ett liv varit till. Det handlar inte om döden,
utan om livet.

Josefine Sapire, officiant