Förr var det vanligast att hålla en jordbegravning och då ha en traditionell gravplats med en gravsten, där hela familjen fick plats. Sedan kom minneslunden, som var raka motsatsen. Efter kremering spreds askan i en anonym minneslund utan vare sig gravsten eller namnplakett. Idag finns dessa alternativ, eller gravskick som det kallas, fortfarande kvar. Men det har även kommit nya alternativ, som ett slags mellanting mellan dessa olika gravskick.

Underhållsfri gravplats eller egen plantering?

När du väljer gravskick kan det vara bra att fundera kring dina praktiska möjligheter. Bor du långt från kyrkogården kanske ett underhållsfritt alternativ är lämpligare. Skulle det kännas tomt utan en helt egen plats att gå till? Är en gravsten det bästa alternativet för dig eller känns det bättre med en namnplakett?

Kistgrav och urngrav

Den traditionella kistgraven eller urngraven används då man vill ha jordbegravning, alltså gravsätta kistan i graven, eller då man vill gravsätta en urna. Det är en så kallad gravrätt, som gäller i 25 år med möjlighet till förlängning. Gravrätten är kostnadsfri, men det tillkommer en kostnad för gravsten. Gravrättsinnehavaren är den som bär ansvaret för att sköta om graven och hålla fint och välvårdat. Du kan sköta om gravplatsen själv eller köpa gravskötsel av kyrkan till en månads- eller årsavgift.

Minneslund och asklund

En minneslund eller asklund är en anonym och kostnadsfri gravplats. Minneslunden finns på de flesta kyrkogårdar och innebär att askan grävs ner under grässvålen, medan man i asklunden sprider askan ovan mark. Det är därför inte tillåtet att beträda ytan där gravsättningen sker. Att det är anonyma alternativ innebär att du inte får veta var i lunden eller när som askan gravsätts, utan får ett brev från kyrkan när detta är utfört.

Askgravlund och Askgravplats

Dessa båda är relativt nya och underhållsfria gravskick, där du inte får plantera eller dekorera med egna föremål. Oftast är det tillåtet att ha blommor i gravvas och ett gravljus med lock eller mindre lykta. Din rådgivare kan hjälpa dig att svara på hur det är vid just den begravningsplatsen eller kyrkogården du väljer.

Sprida askan i naturen

Många tror att det inte är tillåtet att sprida askan i naturen, vilket inte är helt sant. Det som krävs är att du ansöker om att få sprida askan, vilket görs hos Länsstyrelsen i det län där askan ska spridas. Du får därefter besked om godkännande eller avslag, men du kan också behöva komplettera uppgifterna. Generellt är det lättare att få godkänt på att sprida aska i havet eller i större sjöar eller vattendrag än på mark.