Planera en borgerlig begravning

Mötet med begravningsbyrån

När du bokar en tid hos oss för att planera en borgerlig begravning, bestämmer vi först ett möte. Du väljer själv om vi ska ses hos oss på Magnolia Begravning, mitt i centrala Norrköping, eller om du hellre vill att vi kommer till dig. Vi gör hembesök, digitala möten via zoom eller teams, men kan även mötas på din lokala begravningsbyrå om du befinner dig på annan ort än Norrköping.

Vad behöver jag veta innan?

För att planera en borgerlig begravning behöver du inte förbereda dig alls inför vårt möte. Men du kan om du vill. Kanske har du en klar bild över hur du vill att begravningen ska gå till, eller så känns det helt främmande och svårt. Vi går igenom alla möjliga vägar tillsammans. Finns en nedskriven önskan från den avlidne, som exempelvis Vita Arkivet, går vi igenom den, annars förklarar vi lugnt och stegvis hur du kan tänka och resonera kring allt som rör både ceremonin och gravplatsen tills vi nått en ceremoni som känns bra för dig. Mötet är helt förutsättningslöst och utan krav på bokning. Behöver du tid att fundera får du med dig en sammanfattning hem, eller så hjälper vi dig att boka allt så snart som möjligt så du kan gå vidare till nästa steg. Hur lång tid mötet tar är individuellt, men avsätt gärna ca 1-2 timmar.

Samtalet med officianten

Efter att detaljerna kring begravningen bestämts är det tid för ett mer personligt samtal med officianten, där vi samtalar om personen som stunden ska handla om, så att vi kan skapa ett personligt minnestal. Du kan se det som en intervju om den du mist. Du kan förbereda dig genom att fundera kring personens liv, händelser som du vill lyfta eller karaktärsdrag som varit typiska för personen. Ofta frågar vi om mycket för att kunna få en bred bild av personens liv, både sådant som varit bra och sådant som varit svårt. Ju mer vi får veta, desto personligare blir talet.

Mötet kan ske hos oss, hemma hos dig eller över telefon, men du kan även skriva ett brev eller mail till officianten, om det känns lättare. Brevet kan antingen fungera som information vi kan ha som grund, eller så kan vi framföra det i sin helhet. Du bestämmer helt själv, men vi finns hela tiden som stöd och bollplank.

Musik och dikter

Vid mötet bestämmer vi vilken musik som ska spelas eller sjungas. Det finns inga regler för vilken musik som är lämplig. Utgå från personens smak och stil, eller din egen. Det finns inga rätt eller fel. Var inte rädd för att välja musik som är lite mer ”fart” i. Vi väver in den i ceremonin så den får en naturlig plats oavsett om det är visor, dansband eller hårdrock. Du kan gärna blanda tempo på musiken, så att någon/några bitar är lite mildare, medan avslutningen är upplyftande eller träffsäker. Som musiken personen älskade att dansa till.

Fundera gärna kring om det finns någon text eller dikt som personen tyckte om eller som betyder något för dig. Ord och musik går hand i hand och skapar en fin balans.

Vi hjälper dig att planera en borgerlig begravning.

Välkommen till vårt fina kontor på Gamla Rådstugugatan 44 i Norrköping.